Scoala de Soferi

Intrebari Frecvente

1Care este vârsta la care pot face școala de șoferi?
Vârsta la care se poate face școala de șoferi categoria B este 18 ani. Înscrierea se poate face cu 3 luni înainte ( la 17 ani si 9 luni ). Dacă vrei să te înscrii la școala de șoferi Iași Auto Prim Test te asteptam cu drag: Inscriere Scoala de Soferi
2Câte ore de legislație și câte ore de traseu sunt obligatorii?
Durata minimă de școlarizare pentru obținerea permisului auto este de 30 de zile, iar durata maximă este de 60 de zile. Pregătirea teoretică include predarea și testarea informațiilor despre legislație rutieră, conducere preventivă și ecologică, prim ajutor, cunoașterea și întreținerea autovehiculului.
Pregătirea practică depinde de categorie, iar orele aferente vor fi împărțite în numărul corespunzător de ședințe cu instructorul auto.
Numărul de ore de legislație la școala de șoferi categoria B este de 24 ore.
Numărul de ore de traseu la școala de șoferi categoria B este de 30 ore.
3Cât timp este valabilă școala de șoferi?
Școala de șoferi este valabilă 12 luni de la data absolvirii, adică de la data efectuării ultimei ore de conducere. Această dată se regăsește înscrisă în fișa de școlarizare.
Recomandarea noastră este ca examenul de permis să fie susținut imediat după terminarea școlii de șoferi, atunci când informațiile sunt proaspete și orele de traseu mai recente. În plus, până la terminarea celor 12 luni de valabilitate este posibil să aibă loc schimbări ale regimului rutier din punct de vedere legislativ.
Examenul teoretic promovat este valid pe toată perioada de valabilitate a școlii.
În cazul în care pe parcursul unui an nu a fost promovat examenul organizat de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, este necesara reluarea procesului de pregătire: cursuri teoretice și ore de practică minim obligatorii și întocmirea unui nou dosar pentru permis, cu toate actele necesare.
4Cât timp este valabil dosarul întocmit pentru permisul de conducere?
Actele care sunt incluse în dosarul pentru permisul de conducere au termene de valabilitate diferite, astfel:
- Avizul psihologic – 1 an
- Fișa medicală – 1 an
- Cazier judiciar – 6 luni de la data eliberării
- Fișa de școlarizare, eliberată de școala de șoferi la finalul pregătirii – 1 an de la data efectuării ultimei ore de conducere
- Taxa pentru permis – 3 ani (poate fi utilizată la un nou dosar, dacă este cazul, având valabilitate o perioadă mult mai lungă decât restul documentelor)
5Cum se desfășoară proba teoretică? Cum se promovează examenul teoretic?
Proba teoretică diferă în funcție de categoria pentru care se dă examenul, dar există câteva principii universale. Testul propriu zis este precedat de o mică simulare – 3 întrebări de acomodare, care au scopul de a familiariza candidatul cu procedura. Răspunsurile nu trebuie să fie corecte. Odată încheiat acest mic pre-examen, are loc evaluarea propriu-zisă.
Fiecare întrebare din proba teoretică pentru permisul de conducere are 3 variante de răspuns. Candidatul poate răspunde la întrebări în ordinea în care acestea apar sau poate amâna întrebarea, trecând la următoarea. La finalul examinării, întrebările care au fost amânate vor reveni, astfel încât candidatul să răspundă la toate întrebările pentru a încheia proba.
Întrebările din cadrul examenului teoretic sunt în număr de 26 pentru categoria B (minimum 22 răspunsuri corecte pentru promovare), durata testului este de 30 minute. La finalul testului, pe ecran apare rezultatul (ADMIS sau RESPINS) în funcție de numărul de răspunsuri corecte. Dacă pe parcursul testului au fost oferite 5 răspunsuri greșite, examenul se încheie automat iar candidatul este respins, chiar dacă nu a ajuns încă la finalul testului.
Pentru a obține punctaj maxim, este esențială însușirea cunoștințelor prin: prezentarea la orele de legislație rutieră, efectuarea testelor care se regăsesc în paginile Codului Rutier actualizat, cercetarea amănunțită a informațiilor pe paginile online de profil și repetarea conștiincioasă.
În cazul în care ai fost declarat Respins la proba teoretică, va trebui să aștepți 16 zile calendaristice înainte să poți să participi la o nouă evaluare teoretică. În cazul în care nu te-ai prezentat la proba teoretică, poți solicita o nouă probă în decurs de un an de la absolvirea cursului de pregătire teoretică și practică.
6Ce urmează după admiterea probei teoretice?
După ce ai fost declarat admis, următorul pas este să mergi să te programezi pentru susținerea examenului practic (traseu). Odată stabilită data, trebuie să contactezi Școala de Șoferi Auto Prim test, noi ne vom ocupa de rezervarea mașinii și instructorului pentru examenul practic.
7Cum se desfășoară proba practică?
În ziua de evaluare a aptitudinilor practice cu Poliția ar trebui să ai în vedere că este nevoie să îți rezervi timp pentru aceasta. Durata depinde de numărul de candidați și de felul în care se defășoară examinarea.
Știm că este un moment încărcat de griji și emoții, dar pregătirea de dinainte și orele de conducere alături de instructor sunt cele care îți vor da mai multă încredere. Ai parcurs deja părțile teoretice și practice ale pregătirii, cu răbdare și în ritmul tău, iar acum este momentul să demonstrezi că poți face asta! Nu vei fi singur, vei avea alături un susținător de încredere cât aștepți: instructorul, care te va încuraja înainte de proba practică. Dar în autovehicul nu va putea fi alături de tine fiindcă legea nu permite acest lucru.
În timpul examinării practice, examinatorul îți va urmări atât comportamentul în trafic și respectarea regulilor de circulație, precum și maniera în care manevrezi mașina, și te va puncta pentru toate acestea. Greșelile vor fi notate în fișa de penalizare, iar pentru a fi admis nu trebuie să însumezi mai mult de 20 de puncte de penalizare.
Asta e tot! Aici se încheie procesul de învățare și examinare! Permisul va ajunge la tine în termen de 7 zile, prin poștă. Mai departe nu trebuie decât să te bucuri de el și ... drumuri bune!